Tuesday, 30 May 2017

Ramadhan yang Barokah

Assalamualaikum

Semoga terus berpuasa dan semangat untuk bekerja.

Bila dapat berbuka berjemaah tu terasa keberkatan ramdhan dan meriah. Alhamdulillah 4 Ramdhan kakak ipar dan family datang meyinggah dan berbuka puasa bersama.

Dua hari orang jamu kitabuka puasa, so turn kita pulak jamu tetamu, berabgi-bagi rezeki.

Awal-awal pagi pergi pasar dulu lah cari bahan mentah. Apa menu nak masak?? Dua menu je

1. Ayam Masak Kasih Sayang ( ayam masak bali, tak tahu apa yang bali, hehheh )
2. Ikan bawal masak stim dengan asam boi (ni resipi biasa)


Resipi menu pertama ( ikut kreativiti masing-masing )

  • Ayam yang dah bersihkan tu gaulkan dengan serbuk kunyit + serbuk lada ( sikit ) + Rosemarry (sprinkle ) + Oregano ( sprinkle ). Lepastu deep fry dalam minyak panas dan api sederhana, tak perlu garing sangat.
  • Blender bawang merah/besar, bawang putih, halia, kalau rasa nk kuah lebih boleh blender banyak.
  • blender cili kering, ikut suka nk isi banyak, kalu rasa nak pedas, boleh buat banyak.
  • Titik beberapa batang serai.
  • Daun kari

Dalam my masakan semalam I jenis da siap2 blender smua bahan-bahan tadi dan dah asingkan siapd dalam bekas. Masak dalam 8 ketul ayam, pastu cedok satu sudu je cili paste, tak nak pedas sangat, bawang dalam 5 sudu sebab suka bawang lebih, bawang putih dua sudu seba suka bawang putih, halia paste pun dua sudu gak nak kasi kluar angin. Serai guna 4 batang. Daun kari guna 4 pelepah
( benda ni tak terikat ikut rasa masing-masing )

  • Reuse minyak bekas goreng ayam tadi, gorengkan serai sampai kekuningan dan naik bau, 
  • Masukkan daun kari dan goreng garing
  • Masukkan semua bahan yang da blend tadi ( semua yang dah jadi paste tu )
  • Massakan sehingga terbit minyak
  • Isi Kicap, I guna kicap ABC sikit dengan kipas udang
  • Garam seckup rasa
  • Gaulkan semula dengan ayam da siap goreng tadi

Tadaaaaaaaaa ..da siaaapppppp




Resipi menu kedua

  • Hiris bawang besar, bawang putih, halia, lobak, bunga kubis apa-apa sayur yang korang nak yang sesuai macam capsicum batang sadery
  • asam boi tu leraikan isi dia dari biji tuk dapat rasa.
  • Lemon tu pisahkan kulit sbb kalau mausukkan hiris bulat-bulat tu sekali dengan kulit tu nanti kuah jadi pahit.
  • Perahkan lemon
  • Garam gula.
  • Gaul smua masukkan dalam tray stim ikan
  • Siap.

                                     


Sorry pic tade sebab semua tak tutup aurat sempurna and tak sempat pun nk begambor

Thank for coming sister in law, till we meet again.





No comments:

Post a Comment